November 27, 2011

Salam Maal Hijrah 1433



Salam buat keluarga, sanak saudara dan sahabat handai yang diingati dan dikasihi semua. Semoga hari-hari yang mendatang lebih bermakna dan sentiasa dilimpahi rahmat serta keberkatan Allah S.W.T.Amin Ya Rabal Alamin

Abu Hurairah r.a. berkata:
“Setiap kali datangnya tahun baru, membuat aku risau dan resah kerana semakin singkat umurku, semakin dekatnya ajalku, semakin tipisnya waktu keampunan Allah terhadapku. Semakin dekatnya Hari Penghitungan”

Image and video hosting by TinyPic

November 22, 2011

A Burnt Biscuit


Semalam saya terima satu emel ni. Sedih lak rasa selepas membacanya. Maklum la ... ada masanya kita jadi terlebih outspoken. Maybe dah banyak perasaan yang terluka sebab komen2 'laser' kita.

"Ya Rabbi. Kau masak apa ni?? Masinnyaa..!!", "Eeewww!! Nape beli baju ni? Buruknya warna!!", "Toksah la nyanyi, tak sedap la suara kau, dah bunyi katak panggil ujan je" kan, kan?? Walaupun bukan dengan niat menghina.  Mungkin bergurau aje. Tapi kita dah menjadi 'juri' yang tak bertauliah...that is not 'healthy'.To make you feel good, jom baca story ni...


When I was a kid, my mom would prepare special breakfast every now and then. And I remember one night in particular, after a long, hard day at work. On that evening so long ago, my mom placed a plate of eggs, sausage and extremely burned biscuits in front of my dad. I remember waiting to see if anyone noticed! Yet all my dad did was reach for his biscuit, smile at my mom and ask me how my day was at school. I don't remember what I told him that night, but I do remember watching him smear butter and jelly on that biscuit and eat every bite!

When I got up from the table that evening, I remember hearing my mom apologize to my dad for burning the biscuits. And I'll never forget what he said: Honey, I love burned biscuits.

Later that night, I went to kiss Daddy good night and I asked him if he really liked his biscuits burned. He wrapped me in his arms and said, Your Momma put in a hard day at work today and she's real tired. And besides - a little burnt biscuit never hurt anyone! You know, life is full of imperfect things.....and imperfect people. I'm not the best at hardly anything, and I forget birthdays and anniversaries just like everyone else.

What I've learned over the years is that learning to accept each other’s faults - and choosing to celebrate each other’s differences - is one of the most important keys to creating a healthy, growing, and lasting relationship.

And that's my prayer for you today. That you will learn to take the good, the bad, and the ugly parts of your life and lay them at the feet of God. Because in the end, He's the only One who will be able to give you a relationship where a burnt biscuit isn't a deal-breaker!
We could extend this to any relationship. In fact, understanding is the base of any relationship, be it a husband-wife or parent-child or friendship! Don't put the key to your happiness in someone else's pocket - keep it in your own.

Wassalam
Image and video hosting by TinyPic

November 14, 2011

Musim Perkahwinan


Assalammua’alaikum.. Buat apa tu? Sedang menghitung hari ke ? Hitung jangan tak hitung dikk. Bukan selalu dapat jadi raja sehari ni. Pheeewiitttt!!! Tapi sehari je tau. Jangan berlebih dan berKALI pulak!! Ooppsss ada ler yg marah kat saya ni nanti. TAPI kalau dah jodoh tu ada, siapa lah kita untuk menidakkannya ye dak??… tak salah berulang kali jadi 'raja' (amboiii senyum lebar ye, sesapa yang berkenaan tu), asalkan lurus nawaitunya...

Dalam seminggu dua kebelakangan ni, dah banyak kenduri kahwin  berlangsung. Jemputan sedara-mara, sahabat handai, kejiranan semua ada. Mcm biasa laa, dah hujung-hujung tahun ni. Memang sesuai la utk melangsungkan majlis walimatul urus. Sebab tu la  adanya terma ‘musim perkahwinan’. Kahwin pun ada musim jgk ke??? Hishhh of course laaaa …..bukan buah aje yang bermusim,  kahwin pun nak kena ada musim. Timing kena betul, biar  semua dapat together and gather di saat yang terindah tu nanti (eewaahh ayat ku...huhuhu).

Lebih-lebih lagi sepanjang cuti sekolah ni nanti. Makin banyak majlis yang nak diraikan. Semakin banyak la jemputan yang diterima. Kekadang tu sampai 2-3 jemputan sehari.  Alhamdulillah, terima kasih  banyak kerana sudi menjemput. Itu lah rutin dihujung minggu kita bila tiba musim perkahwinan ni....ye dak? Serba-salah juga bila ada jemputan yang tak dapat dipenuhi. Bukan tak sudi, ada kalanya timing tak kena, overlapped dengan program lain. Ada kala tu sebab lokasinya agak jauh. Apakan daya, bukan takat tangan aje tapi kaki pun tak sampai ehehe. Insha-Allah, di lain kali  jika dipanjangkan umur kita ye. Asalkan tak serik nak  menjemput lagi :D...
"Semoga Allah memberi berkat kepadammu dan atasmu serta mengumpulkan kamu berdua (pengantin lelaki dan perempuan) dalam kebaikan"
  
 Image and video hosting by TinyPic

October 11, 2011

Happy Belated Birthday to you


..slow and fuzzy misses the date
Seperti biasa, bila bangkit dari tido aku akan belek text di henfon. Kot la ada urgent message yang dah masuk time aku tido. Mata terpandang tarikh kat penjuru skrin. ALAMAKKK!! Aku dah terlupa sesuatu! la !! Aduhhhaiii macam mana la aku bole terlupa ni??? Tak patut, issh tak patut....10.10.2011 was my hubby nya birthday!!! 
..f
 Adoiii kesiannya kat hubby. Patut ler tak ceria + diam aje dia dari petang semalam. Rasa berdosa sangat ni huhuhu. Minta ampun, minta maaf ye abang. Serius ni. Memang betul  tak disengajakan. Malu pulak rasanya. Encik hubby tak pelupa macam aku ni. Selamat Hari Jadi yang ke-37, abang. Semoga sentiasa dilimpahi rahmat Allah S.W.T dan mendapat keberkatan usia hendaknya. Amin Ya Rabal Alamin
 Image and video hosting by TinyPic

October 9, 2011

Lawak Bajet 2012

 Masa dok godek Forum Putra Mahkota sat tadi, aku terjumpa kartun ni. Cukup lawak untuk menceriakan pagi aku kehkehkeh ...
 Image and video hosting by TinyPic

October 8, 2011

Sarapan Aidilfitri SRA 2011


ehsan forum Putra-Mahkota
~ antara tetamu yang hadir ~
Pagi tadi aku, encik hubby, Raqib  dan Auni ke Majlis Sarapan Aidilfitri anjuran Sekolah Rendah Agama (SRA) BSP. Mesti uolls tertanya kan, nape la sambutan selepas Syawal lak? Hihi ...sebenarnya nak memberi laluan guru-guru dan murid-murid  dengan persediaan Penilaian Sekolah Rendah Agama (PSRA) 2011 yang berlangsung baru-baru ini. Oklah tu kan? Lepas dah penat  mengajar dan belajar, baru la ada 'feel' nak makan-makan....ehehe

~ mee goreng 'mamak' ~
Walaupun dah seminggu Syawal berlalu tapi aura raya itu tetap ada. Aku sempat sediakan mee goreng simple  aje untuk sumbangan juadah.  Itu je yang terdaya, mood memasak kureng. Maklum la 'mamak' tak sihat, bak kata Auni. Ikut kan hati nak bawa biskut raya je tapi anak ku tak setuju. Malu le kalu bawak biskut je...hehe siann. Harap-harapnya ok la rasa mee goreng 'mamak' demam tu ye...ehehehe
~ adik, ini la meja abang... ~
Banyak juga juadah yg dihidangkan. Ada nasi lemak, nasi impit, lontong, lemang, rendang, kuah kacang, kuih muih, biskut raya.  Memang macam raya lah. Boleh rambang mata dibuatnya.  Terima kasih banyak-banyak SRA. Tahun depan boleh la adakan program mcm ni lagi yer. Jangan lupa jemput  kami lagi...ehehe
~ sesi 'melawat kawasan' ~
 Image and video hosting by TinyPic

October 7, 2011

demam lagi


Bos... boleh MC tak?
Sejak dari petang semalam, kepala ni rasa biol je, berdengung-dengung. Rasa cam dalam tong drum bertutup (hihihi... mcm la aku pernah duduk dalam tu) Sendi pulak rasa lenguh-lenguh ni. Kejap bersin, kejap batuk, kejap srrooottt, srrreeeettt. Nak telan makanan pun semua tak best. Tekak sakit huhuhu. Lepas telan panadol terus aje aku rehat sementara menunggu kelas petang. Alangkah best nya kalu takde kelas hari ni. Boleh aje  terus berkelubung dan zzzZZZzzz……verangan !!
  Image and video hosting by TinyPic

October 5, 2011

Bila Semuanya Berebut Naik..


1, 2 kita lompat, siapa cepat, dia dapat.
Saja aku ajak anak2 & En hubby ronda pasar malam BSP petang semalam. Bukannya nak membeli sangat pun. Saja suka-suka. Lagipun dah lama rasanya tak ke sana.

Sambil jalan, sambil la jengah gerai- gerai biasa kami ‘tapau’ food kesukaan masing-masing. Sambil jengah,sambil jeling kat tag harga. MAK AIIHH terlopong sekejap. Terkejut hahh bila belek tang harga. Nak kata, hampir semua barang yg dijual dah naik harga !!! Paling koman pun naik 50sen.  Itu baru satu item,  kalau 2-3 jenis? dah berapa hengget tu? Hiisshh tak boleh jadi ni...

Ni semua pasal ura-ura kenaikan gaji gomen dalam belanjawan 2012 tu la. Itu baru ‘bunga-bunga cerita’, belum announce pun lagi. Ada  ke tidak kenaikannya tu nanti. Semua peniaga dah bertindak dulu..

Ini baru citer bisnes pasar malam. Belum lagi citer harga barang kat kedai makan, kedai runcit, pasaraya. Semuanya berlumba-lumba nak naik. Dan pastinya, kenaikan harga kali ni bukan yang pertama untuk tahun ni. Macam mana lah ‘rakyat dapat menikmati limpahan ekonomi negara’ seperti yg TPM war2kan tu? Cer citer kengkawan. Cer citer.
 Image and video hosting by TinyPic

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails