July 24, 2012

~Projek Samosa~


bukan samosa ku cuma ehsan google
Pssttt, ssyyhhhh …nak buat confession ni huhuhu sebenar-benarnya kan, sepanjang usia ‘remaja-dewasa’ aku ni, tak pernah buat samosa lagi tau!! Diulangi TAK PERNAH!! Selama ni ku tau makan samosa je, teruk tak? Maluuuuu…..punya lah mudah samosa tu, main lipat2 je….tapi tak pernah nak cuba sehingga lah iftar petang semalam. Sehari sebelum incik hubby mengadu, dia tak dapat nak beli samosa kat bazar Ramadhan BBB. Gerai dia biasa pegi tu dah tutup hhmmm, rasa kesian la pulak. Kot la dia teringin nak makan kan? So, seperti biasa terus ‘contact’ pakcik google, wira penyelamat dalam membekalkan resipi hahaha…godek punya godek ....lerrr mudah je rupanya buat samosa ni, haihh menyesal tak buat selama ni. 

Apa yang perlu ada cuma: Kulit popia (saiz besar), inti samosa dan gam tepung (bancuhan 1sb tepung dan sedikit air).

gam tepung...bukan gam gajah :P
Inti Samosa versi Oshanira (macam inti karipap)
2 biji kentang sederhana (potong dadu, rebus sehingga lembut)
100g ayam/daging kisar
inti yang dah tinggal separuh
Sedikit karot –kalau suka (potong dadu)
2 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih -ditumbuk
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 sb serbuk kari + 1/2sb serbuk kurma (jadikan pes)
1 st sos tiram
½ st garam
½ st gula
Sedikit air
Daun bawang
Daun kari
2 sb minyak

Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Masukkan bawang besar  bersama daun kari , tumis sehingga layu. Lepas tu, masukkan rempah kari dan air, tumis sehingga pecah minyak. Masukkan daging/ayam kisar dan karot. Bila dah hampir masak, masukkan sos tiram, gula dan garam sebagai penambah rasa. Last sekali masukkan kentang dan daun bawang, gaul sebati.Tutup api, biarkan seketika (perghh bahasa jiwa bangsa heh)

comotnya heroin citer ni :P
Hhmm bab lipat melipat ni agak mencabar juga la for a first timer cam aku ni. Keras kejung juga urat-urat jari ni plus urat tengkuk sebab nak concentrate melipat tu hahahahaha tapi sebelum tu ku dah wat kajian ewaaahh research tuuu, uolls jgn main2 tau HAHAHAHAHA….ku google sana, google sini ...akhirnya ku jumpa blog brother Rozzan ni. Alhamdulillah, dia siap tunjuk cara melipat samosa step-by-step lagi. Suka sangattt, besar pahala org yang sudi berkongsi ilmu macam ni. Pada yang nak belajar melipat samosa tu boleh la singgah blog abg Rozzan tu DI SINI nanti. Kat page tu juga ada resipi samosa versi abg rozzan nampak sedap dan mewah sungguh intinya.

Lepas lipat-lipat tu, aikkk nape samosa aku ni kerempeng je? Macam tak cukup vitamin kan hahahahaha itu lah tandanya belum mahir lagi nak isi inti bagi nampak samosa tu ‘boroi’ ehehehe dah namanya pun first timer, kena lah belajar dari pengalaman.  Takpe....akan ku ulang buat bagi sampai mahir bak kata omputih ‘practice makes perfect’, Insha-Allah.....


p/s: berkenan benar anak dara oshanira dengan biskut Ombak Rindu, hhhmmm nak buat ke, 
nak tunjuk-tunjuk je nanti ? hhmm nak cari ilham jap :P

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails