June 8, 2012

Makaroni, Eh bukan... Bakaroni :)


Dah hampir sebulan tak menulis kat sini. Macam la aku sibuk sangat kan? Eh, sibuk jgk la... Mcm2 hal dah berlaku dalam sebulan ni sebenarnya. Sempat juga la pergi jalan2  dengan family time cuti sekolah minggu lepas heh…

Sepanjang cuti sekolah ni, dah byk kali anak2 request makaroni bakar. ehehe belum apa2 je dah citer pasal makanan, mana la tak 'gebuz dan debaz' kan cik Lehot? Takpelah, janji anak2 gembira. Bad habit aku pulak…. tiap kali masak mesti nak tukar sumber resipi, kalau tak tukar pun aku gabungkan mana2 resipi yang reliable. Ikut sesuka hati je kan? Aku tak suka sangat nak stick kat satu resipi je. Bukan la terror sangat pun, saja je suka2 nak explore mana yg lagi sedap dan best. Kadang2 tu tukar, sebab ikut mana bahan yang ada. Kalau ikut term bloggers, orang macam aku ni penderhaka namanya hehehe takpe la, derhaka pun derhaka la, janji boleh makan…

Makaroni bakar ni favourite anak bujang ku itu, si adik pulak penggemar makaroni goreng. Aku pernah citer pasal ni kat entri makaroni goreng So, nak mudah bezakan antara makaroni bakar dengan makaroni goreng, si adik dengan kreatifnya pegi tukar makaroni bakar, jadi BAKARONI…ehehe ok la jgk la kan? dah selalu sebut bakaroni, rasa cam ada chemistry pulak dengan nama baru ni ehehehehe ada bunyi melayu sikit (mati la kena marah kat orang italy ni kang) kekekeke.....

Haih...merepek dah aku ni. Ok la, lets start our cooking lesson ye puan-puan :P:P ……

Makaroni Bakar @ Bakaroni 

Bahan A
100g macaroni (direbus hingga lembut dan tos)
100g daging kisar
2 batang sosej (didadu)
1 labu bawang besar (didadu)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
½ inci halia muda (ditumbuk)
½ camb rempah kurma (dibuat pes)
½ camb rempah kari (dibuat pes)
1 biji kentang (didadu)
1 biji tomato (didadu)
4-5 biji cendawan (hiris nipis/dadu)
1 camt serbuk oregano
1 camt garam
2-3 sudu minyak masak
Keju mozzarella

Bahan B
200ml susu segar
2 biji telur ayam
1 camb tepung jagung
Serbuk lada putih
Sedikit garam

1.     Panaskan minyak dan tumis bawang putih halia dan bawang besar sehingga wangi
2.     Masukkan pes rempah kurma dan kari. Tumis hingga pecah minyak.
3.     Masukkan daging cincang dan sosej masak sehingga separa empuk. Masukkan kentang dan cendawan, serbuk oregano dan garam.Masak sehingga air kering dan masukkan tomato yang didadu.
4.     Bila dah sebati, masukkan makaroni yang telah direbus tadi. Gaul sehingga sebati dan tutup api.
5.     Tuangkan Bahan A yang dah siap ke dalam mangkuk tahan panas yang dilengser dengan mentega.
6.     Bancuh semua Bahan B dan tuang ke Bahan A. Ratakan.
7.     Taburkan keju mozzarella dan bakar selama 30 minit dengan suhu 180C.

 

And it's done!!!....mudah sangat, yang penting sedap dan mengenyangkan nomm, nomm ...


p/s: kalori pun banyak...huhuhu

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails