Dah
hampir sebulan tak menulis kat sini. Macam la aku sibuk sangat kan? Eh, sibuk
jgk la... Mcm2 hal dah berlaku dalam sebulan ni sebenarnya. Sempat juga la pergi
jalan2 dengan family time cuti sekolah minggu lepas heh…
Sepanjang
cuti sekolah ni, dah byk kali anak2 request makaroni bakar. ehehe belum apa2 je dah citer pasal makanan, mana la tak 'gebuz dan debaz' kan cik Lehot? Takpelah, janji anak2 gembira. Bad habit aku
pulak…. tiap kali masak mesti nak tukar sumber resipi, kalau tak tukar pun aku gabungkan
mana2 resipi yang reliable. Ikut sesuka hati je kan? Aku tak suka sangat nak stick kat satu resipi je. Bukan la terror
sangat pun, saja je suka2 nak explore mana yg lagi sedap dan best.
Kadang2 tu tukar, sebab ikut mana bahan yang ada. Kalau ikut term bloggers, orang macam aku ni penderhaka namanya hehehe takpe la, derhaka
pun derhaka la, janji boleh makan…
Makaroni bakar ni favourite anak bujang ku itu, si adik pulak penggemar makaroni
goreng. Aku pernah citer pasal ni kat entri makaroni goreng So, nak mudah bezakan antara makaroni bakar dengan makaroni goreng, si adik dengan kreatifnya pegi tukar makaroni bakar, jadi BAKARONI…ehehe ok la jgk la kan? dah selalu sebut bakaroni, rasa cam ada chemistry pulak dengan nama baru ni ehehehehe ada bunyi melayu sikit (mati la kena marah kat orang italy ni kang) kekekeke.....
Haih...merepek
dah aku ni. Ok la, lets start our cooking lesson ye puan-puan :P:P ……
Makaroni Bakar @ Bakaroni
Bahan
A
100g
macaroni (direbus hingga lembut dan tos)
100g
daging kisar
2
batang sosej (didadu)
1
labu bawang besar (didadu)
3
ulas bawang putih (ditumbuk)
½ inci
halia muda (ditumbuk)
½ camb
rempah kurma (dibuat pes)
½ camb
rempah kari (dibuat pes)
1
biji kentang (didadu)
1
biji tomato (didadu)
4-5
biji cendawan (hiris nipis/dadu)
1 camt
serbuk oregano
1 camt
garam
2-3
sudu minyak masak
Keju
mozzarella
Bahan
B
200ml
susu segar
2
biji telur ayam
1
camb tepung jagung
Serbuk
lada putih
Sedikit
garam
1. Panaskan minyak dan tumis bawang
putih halia dan bawang besar sehingga wangi
2. Masukkan pes rempah kurma dan
kari. Tumis hingga pecah minyak.
3.
Masukkan daging cincang dan sosej
masak sehingga separa empuk. Masukkan kentang dan cendawan, serbuk oregano dan
garam.Masak sehingga air kering dan masukkan tomato yang didadu.
4.
Bila dah sebati, masukkan makaroni
yang telah direbus tadi. Gaul sehingga sebati dan tutup api.
5.
Tuangkan Bahan A yang dah siap ke dalam mangkuk
tahan panas yang dilengser dengan mentega.
6.
Bancuh semua Bahan B dan tuang ke
Bahan A. Ratakan.
7.
Taburkan keju mozzarella dan bakar
selama 30 minit dengan suhu 180C.
And it's done!!!....mudah
sangat, yang penting sedap dan mengenyangkan nomm, nomm ...
p/s: kalori pun banyak...huhuhu
No comments:
Post a Comment